Dimecres, 19 de febrer del 2020 

Detall del curs

 
 

Envelliment i creativitat a la literatura (UdL)


CURS
2019-2020
PREINSCRIPCIÓ
16/10/19 fins al 01/03/20
MATRÍCULA
16/10/19 fins al 01/03/20
IMPORT MATRÍCULA
45 €

LÍMIT D'ALUMNES
0
TIPUS
Aula Oberta
CATEGORIA/ES
Cultura i Societat, Educació, Humanitats
CRÈDITS
1  ECTS
MODALITAT FORMATIVA
Presencial
COORDINACIÓ
KATERINA VALENTOVÁ


kvalentova@dal.udl.cat
ORGANITZACIÓ
Centre de Formació Contínua UdL
C/Jaume II, 71
Campus de Cappont
25001 - Lleida

Tlf: 973703382
Fax: 973703377
formaciocontinua@udl.cat

PRESENTACIÓ

Des del grup de recerca DEDAL-LIT, dedicat a l’àmbit de gerontologia i les teories sobre l'envelliment i la seva expressió artística, aquest curs ofereix treballar sobre la representació de la vellesa a través de diferents formes literàries.
En la primera sessió, els assistents es familiaritzaran amb preceptes bàsics de la crítica literària centrada en els estudis de l’envelliment i el gènere a la literatura. Seguidament, es presentarà l’obra de l’escriptora anglesa Susan Hill com a paradigma, atesa la seva creativitat en una fase madura de creació, centrant-se en el discurs de la vellesa i de gènere. Es durà a terme l’estudi de cas del relat breu “The Front Room”, publicat l’any 2016, en què l’autora fa entrar en joc certs estereotips de la vellesa i del gènere basats en els contes infantils.
La segona sessió se centrarà en l'anàlisi del relat breu d’Alice Munro “The Bear Came Over the Mountain”. Es partirà, per una banda, de breus fragments de la traducció de l’obra al castellà i, per altra banda, de la seva versió cinematogràfica Lejos de ella. S’establirà una sessió de discussió-debat al voltant dels temes dels centres geriàtrics i de les infidelitats matrimonials en la vellesa.
La tercera sessió tindrà com a objectiu presentar al públic les nocions de la multiplicitat d’identitat i creativitat en la vellesa a través d’un personatge femení gran. A partir d’aquí, es compararan les identitats d’una mateixa persona de l'obra seleccionada per tal de reflexionar sobre les nocions estereotipades i negatives de la vellesa en la societat contemporània. Es vol posar en relleu que la identitat no és un producte acabat, sinó que està en constant evolució i que, per tant, queda lligada al procés d’envelliment.
Finalment, la quarta sessió tractarà de familiaritzar els assistents amb les eines bàsiques per a la interpretació del medi gràfic del còmic i la novel·la gràfica per debatre, de manera crítica, les representacions de la vellesa en obres de diferents autors de còmics contemporanis com Cristina Bueno i Raquel Franco, Daniel Cuello, Ana Penyas o Paco Roca. A partir de fragments seleccionats, l’objectiu d'aquesta última sessió és reflexionar sobre la representació visual de la vellesa i la creativitat, i, per altra banda, sobre els temes relacionats amb l’envelliment, com la seva posició a la societat, la importància de l’amistat i de la família, la malaltia i la mort.

PROGRAMA

Envelliment i creativitat a la literatura

  • Envelliment i creativitat a la literatura
  • Dies i hores en què s'imparteix
    Els dies 4, 11, 18 i 25 de març de 17:00h a 19:00h.

PROFESSORAT

GORT PANIELLO, MartaMIQUEL BALDELLOU, Marta SHEVCHENKO, Inesa
VALENTOVÁ, Katerina

ALTRES INFORMACIONS

REQUISITS D'ADMISSIÓ

No són necessaris coneixements previs.

Reconegut amb 1 crèdit de lliure elecció/transversal a les titulacions del Programa Sènior.

PERÍODE EN QUÈ S'IMPARTEIX

Data inici 04/03/20  -   Data finalització 25/03/20
04-03-2020 25-03-2020 Europe/Madrid Envelliment i creativitat a la literatura Universitat de Lleida true YYYY/MM/DD

LLOC ON S'IMPARTEIX

Centre de Formació Contínua (UdL) Lleida

Dies i hores en què s'imparteix

Els dies 4, 11, 18 i 25 de març de 17:00h a 19:00h.

INFORMACIÓ COMPLEMENTARIA

 
 
Universitat de Lleida. Centre de Formació Contínua.
Tel. 973 703382 / 973 703383. Fax 973 703377. A/e: formaciocontinua@udl.cat