Dimarts, 14 de juliol del 2020 

Detall del curs

 
 

Màster en Cirurgia Mínimament Invasiva en Ginecologia (UdL)


CURS
2018-2019
PREINSCRIPCIÓ
31/10/18 fins al 31/03/19
MATRÍCULA
31/10/18 fins al 31/03/19
IMPORT MATRÍCULA
7000 €

El preu inclou els dos cursos del Màster, el Curs d'Estadística de l'Institut Cochrane i l'accés a les proves nivell Bachelor i Minimally Invasive Gynecologic Surgeon de l'European Society of Gynecologic Endoscopy. Estada durant d'una jornada durant el curs en un estabulari(Institut CREBA).
EXPEDICIÓ DE TÍTOLS ACADÈMICS
S’aplicarà la taxa vigent en el moment de l’expedició del títol
LÍMIT D'ALUMNES
20
TIPUS
Màster
CATEGORIA/ES
Salut
CRÈDITS
80  ECTS
MODALITAT FORMATIVA
No presencial
COORDINACIÓ
Rosa Mª Soler Tatché


ORGANITZACIÓ
Centre de Formació Contínua UdL
C/Jaume II, 71
Campus de Cappont
25001 - Lleida

Tlf: 973703382
Fax: 973703377
formaciocontinua@udl.cat

PRESENTACIÓ

El Màster té com a objectiu principal desenvolupar, validar, implementar i avaluar un programa estàndard per a l’adquisició de les habilitats i competències associades a la cirurgia mínimament invasiva en Ginecologia.

El programa formatiu s’estructura en quatre mòduls que aborden des de l’adquisició de les habilitats bàsiques fins a l’aprenentatge dels procediments. Les habilitats i coneixements adquirits es podran aplicar a d'altres abordatges com la laparotomia. Gràcies a la millor visió que ens facilita la laparoscòpia, la visualització i reconeixement de l'anatomia permet al cirurgià una millor i més segura acció a la cirurgia oberta. Tanmateix, es fomentarà la relació interprofessional amb altres especialitats quirúrgiques que puguin interrelacionar-se amb la Cirurgia Ginecològica, com són la Cirurgia General i la Urologia.

El curs s’adreça a graduats en Medicina i Cirurgia que estiguin interessats en millorar els seus coneixements i capacitats associats a la cirurgia mínimament invasiva, així com l'adquisició de la capacitació que ho certifiqui.

La metodologia formativa està basada en programes ja instaurats a nivell internacional per l’European Society of Gynecology Endoscopy -l’ESGE- i l’American Association of Gynecologic Laparoscopy –AAGL-. La diferència fonamental seria que el present programa va més enllà d’un programa teòric i contempla un programa global d’aprenentatge.

PROGRAMA

Mòdul 1: Adquisició de coneixements generals de la cirurgia mínimament invasiva

 • Matèria 1 Principis, estratègia i vies d’entrada a la laparoscòpia
 • Matèria 2 Instrumental quirúrgic a la laparoscòpia
 • Matèria 3 Ús d'energies en cirurgia laparoscòpica
 • Matèria 4 Anatomia quirúrgica a laparoscòpia
 • Matèria 5 Tècnica de la sutura a la laparoscòpia
 • Matèria 6 Cures pre, intra i post quirúrgiques a la laparoscòpia
 • Matèria 7 Histeroscòpia
 • Matèria 8 i 9 Curs Estadística
 • Dies i hores en què s'imparteix
  Part teòrica mòdul 1(veure Programa adjunt)

Mòdul 2: Adquisició psicomotora i la seva avaluació

 • Adquisició psicomotora i la seva avaluació
 • Dies i hores en què s'imparteix
  L’organització de la part pràctica es coordinarà de forma conjunta entre cada un dels tutors amb els seus alumnes, supervisada per part dels directors del màster. L'objectiu és que cada alumne pugui organitzar-se un horari que permeti un treball conjunt amb el seu tutor, així com un horari que pugui ser compatible amb les obligacions tant laborals com personals de l’alumne. Cada tutor coordinarà un calendari de sessions pràctiques en simulador (pelvic-trainer) i de sessions a quiròfan on l’alumne evolucionarà desde l’adquisició de les habilitats fora del quiròfan, passant per l’ajudantia (segon i primer ajudant) fins a primer cirurgià. Durant els mesos en que hi hagi pràctica quirúrgica, es dedicaran unes 10 hores setmanals de forma aproximada sessions quirúrgiques de 8:00h a 15:00h. Es concretarà un calendari de tutoria amb cada alumne. Tant el calendari com tota l’activitat organitzada per part del tutor serà coordinada amb els directors del curs amb l’objectiu final de facilitar que l’alumne assoleixi els objectius del màster.

Mòdul 3: Integració del coneixement i habilitats psicomotores

 • Materia 1 Complicacions urològiques i intestinals
 • Materia 2 Complicacions vasculars, gestació ectòpica i MIP
 • Materia 3 Tumoracions anexials i histerectomia
 • Materia 4 Cirurgia laparoscòpica avançada
 • Materia 5 Aspectes psicològics que acompanyen a un cirurgià-I
 • Materia 6 Aspectes psicològics que acompanyen a un cirurgià-II
 • Dies i hores en què s'imparteix
  Part teòrica mòdul 3 (veure Programa adjunt)

Mòdul 4: Aplicació supervisada en el món real

 • Materia 1 Aplicació supervisada en el món real
 • Dies i hores en què s'imparteix
  L’organització de la part pràctica es coordinarà de forma conjunta entre cada un dels tutors amb els seus alumnes L’objectiu és que cada alumne pugui organitzar-se un horari que permeti un treball conjunt amb el seu tutor, així com un horari que pugui ser compatible amb les obligacions tant laborals com personals de l’alumne Cada tutor coordinarà un calendari de sessions pràctiques en simulador (pelvic-trainer) i de sessions a quiròfan on l’alumne evolucionarà desde l’adquisició de les habilitats fora del quiròfan, passant per l’ajudantia (segon i primer ajudant) fins a primer cirurgià. Durant els mesos en que hi hagi pràctica quirúrgica, es dedicaran unes 10 hores setmanals de forma aproximada sessions quirúrgiques de 8:00h a 15:00h. Tant el calendari com tota l’activitat organitzada per part del tutor serà coordinada amb els directors del curs

Mòdul 5: Treball final de Màster

 • Materia 1 Treball de Recerca
 • Dies i hores en què s'imparteix
  En finalitzar el Màster de Capacitació en Cirurgia Minimament Invasiva en Ginecologia, es realitzarà un Treball Final que es defensarà davant un tribunal, que estarà format per un mínim de 3 membres entre els quals hi ha un representant de la UdL

PROFESSORAT

Agramunt Garcia, SilviaÁlvarez Castaño, ElenaBarri Soldevila, Pere
Baya Pejenaute, GonzaloBrescó Torras, PereCarmona Herrera, Francisco
Cassadó Garriga, JordiCavalle Busquets, PereDe la Flor López, Miriam
Degollada Bastos, MariaEstadella Tarriel, JosepGarcia Serrano, Sara
Gaya, Josep MªGómez Romero, MariaGine Servent, Marta
González López, JoséHaimovich Segal, SergioMancebo Moreno, Gemma
Martinez Roman, SergioPessarrodona Isern, ToniPonce Sebastia, Jordi
Ribot Luna, laiaRomero Carro, Josep MªRovira Negre, Ramon
Rovira Pampalona, JenniferSolà Arnau, IvanSoler Tatché, Rosa Maria
Suárez Salvador, Elena

ALTRES INFORMACIONS

REQUISITS D'ADMISSIÓ

Requisits per l’accés i admissió:
- Ser graduat en Medicina i Cirurgia o Llicenciats en medicina i cirurgia
- Presentar una Currículum Vitae on es demostri una mínima pràctica en cirurgia laparoscòpica.
- Es valorarà, de forma especial la carta de sol·licitud de cada un dels participants amb l'explicació dels motius per inscriure's al curs.
- Es valorarà positivament l'assistència prèvia a cursos i a congressos de laparoscòpia, així com la presentació de treballs en forma de comunicacions orals i/o pòsters en congressos d'aquesta disciplina.

El Consell de Govern de la Universitat de Lleida de 30 d’octubre de 2018 va aprovar, com a màster amb títol propi, el Màster en Cirurgia Mínimament Invasiva en Ginecologia (Acord núm. 261/2018. Butlletí Oficial Universitat de Lleida núm. 192, setembre/octubre de 2018).

D’acord amb la Unitat de Formació Continua del Centre de Formació Continua de la Universitat de Lleida, existeix la possibilitat de convalidar el Curs d’Expert Universitari en Cirurgia Mínimament Invasiva en Ginecologia 1 pel primer curs del Màster en Cirurgia Mínimament Invasiva en Ginecologia, en els següents termes:

-Els alumnes que hagin superat el Curs d’Expert Universitari en Cirurgia Mínimament Invasiva 1 es poden matricular al màster (abril 2019), abonant els 3.500€ restants. Cursaran els mòduls corresponents al segon any del màster -quan aquests s’imparteixin- i se’ls convalidarà el primer any.
-En finalitzar el segon any, els alumnes realitzaran el Treball Final de màster per tal d’obtenir el títol de Màster en Cirurgia Mínimament Invasiva en Ginecologia (any 2021).

PROCEDIMENT DE SELECCIÓ

Per ordre d'inscripció. S'obrirà una llista d'espera per si es produeix una baixa 48 hores abans de l'inici del curs.
Per accedir al segon mòdul, és necessari haver superat l’anterior. El mòdul queda aprovat obtenint una nota de 70% o més a l’examen teòric i aprovant la part pràctica (resultat de l'anàlisi de la gravació de la pràctica en vídeo amb la metodologia OSATS).

PERÍODE EN QUÈ S'IMPARTEIX

Data inici 01/04/19  -   Data finalització 01/06/21
01-04-2019 01-06-2021 Europe/Madrid Màster en Cirurgia Mínimament Invasiva en Ginecologia Universitat de Lleida true YYYY/MM/DD

LLOC ON S'IMPARTEIX

Hospital d'Igualada i Hospital U. de Sant Pau., Institut CREBA Igualada, Barcelona i Lleida

Dies i hores en què s'imparteix

Part teòrica: Inici: Maig 2019: Part teòrica mòdul 1 i maig 2020: Part teòrica mòdul 3
Part pràctica: Es coordinarà de forma conjunta entre cada un dels tutors amb els seus alumnes, l’objectiu és que cada alumne pugui organitzar-se un horari que permeti un treball conjunt amb el seu tutor, cada tutor coordinarà un calendari de sessions pràctiques en simulador (pelvic-trainer) i de sessions a quiròfan on l’alumne evolucionarà desde l’adquisició de les habilitats fora del quiròfan, passant per l’ajudantia (segon i primer ajudant) fins a primer cirurgià, es dedicaran unes 10 hores setmanals de forma aproximada sessions quirúrgiques de 8:00h a 15:00h, tota l’activitat organitzada per part del tutor serà coordinada amb els directors del curs amb l’objectiu final de facilitar que l’alumne assoleixi els objectius del màster, Las sessions teòriques es realitzaran a l’Hospital d’Igualada i a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.
El seguiment de la pràctica en simuladors (pelvic-trainers) i de la pràctica clínica dels alumnes es realitzarà a l’hospital de referència de cada un dels tutors.

Enllaç Web

http://www.interacsalut.cat/index.php?page=1&lang=ca
 
 
Universitat de Lleida. Centre de Formació Contínua.
Tel. 973 703382 / 973 703383. Fax 973 703377. A/e: formaciocontinua@udl.cat